" title="" rel="bookmark">


Picture

Kao što sam mnoge stvari znala pre nego što se F. rodila, tako sam znala i da neću dozvoliti da moje dete sa tri ili četiri godine bude i dalje u pelenama. Kao što sam već pisala, mi nismo niti jedan jedini dan koristile jednokratne pelene, već smo od rođenja bile u pamučnim pelenama, prvo tetrama pa posle u modernim platnenim pelenama. Kada joj je bilo nekih pet meseci nabasala sam na članke o bespelenaštvu i o tome kako stavljanje beba u pelene nije prirodna pojava. TO mi je imalo toliko smisla… I bilo mi je suludo, šta mi roditelji radimo…
Prvo učimo bebu da je u redu i normalno da piški u pelene i da je to jedino mesto gde ona treba da vrši nuždu, a onda odjednom odlučimo da je vreme da to više nije u redu i da je došao trenutak da to dete mora da prestane da radi i da sada to radi na nošu(tutu) ili ako je u pitanju već veće dete na wc šolju.
Zato sam ja bila odlučna u tome da što pre skinem moju F. iz pelena. Kada je imala deset meseci počela sam da je učim da ide na nošu i da joj dajem do znanja da se tu vrši nužda. Prilikom svakog presvlačenja stavljala sam je na nošu. Svaki put je bio uspešan. Imale smo znakove koje bih joj dala (ono tipično pišššš) i ona bi uvek odradila šta treba. Oblačila sam joj nazad pelenu iako sam osećala da već mogu da je skinem i da bude bez pelene. Ali ipak sam čekala toplije dane.
Došao je april i odmah sam počela. F. je imala tek napunjenih četrnaest meseci i samo sam joj skinula pelenu, i više je nisam vratila. Prvih 15-20 dana je bilo veoma zanimljivo i izazovno… Tada sam skroz postala svesna kakvu sam grešku napravila što nisam od njenog rođenja praktikovala eliminacionu komunikaciju tzv. EC(elimination communication).  No, opet sam u konsultaciji i uz pomoć mama iz FB grupe Beba traži na WC, uspela relativno brzo da smanjim broj nezgoda, i da što manje briskam po podu. Ali da je za moju F. to bilo zbunjujuće jeste. I definitivno sa sledećom bebom neću koristiti pelene osim možda u retkim situacijama, već od samog rođenja ćemo se učiti da se nužda vrši u nošu. Nakon dva meseca sam joj skinula i noćnu pelenu, i sada smo 100% bez pelena. I predivan je osećaj, i meni(jer nema više menjanja pelena) a i njoj sigurno jer sada je non stop gola jer je još uvek leto, ili u gaćicama.
Moji saveti za efikasan prestanak nošenja pelena i primenjivanje EC modela:

 • Dobro razmislite da li ste spremni na to da će vam narednih minimum 20 dana beba piškiti(možda i kakiti ako nemate ustaljen ritam) svuda po kući.
 • Ako ste odlučili da skinete dete iz pelena, nemojte ni slučajno da se predomislite pre bar 7 dana, jer tako ćete smao zbuniti dete, i produžavate sam proces.
 • Pričajte sa detetom(koliko god da je ono staro) ono vas sve razume, objasnite mu da više nema pelena, da će sada biti slobodnije i da neće više morati da se menjaju pelene(moje dete od osmog meseca života nikako nije volelo menjanje pelena)
 • Sklonite sve tepihe iz kuće(učinite sebi uslugu, lakše je brisati pod, nego prati tepihe non stop)
 • Neka beba bude što više gola, jer tako vam je najlakše i najbrže da reagujete
 • Imajte bar dve noše(ja imam 2 noše i adapter za wc šolju)a
 • Prvi dan posmatrajte dete i pratite signale koje daje pre nego što se popiški ili pokaki, signali zavise od uzrasta deteta, ali najčešći su da se dete umiri i zagleda u jednu tačku, da dete čučne, da se dete dira po polnom organu…
 • Nudite dete na nošu na svaka 2-3 sata(ja sam tako radila jer sam tako i menjala pelenu i tada je uvek piškila na nošu)
 • Ukoliko se dete ispiški mimo noše, obavezno ga odnesite na nošu i recite mu da se tu vrši nužda… Što smirenijim tonom… Znam da je naporno, i da u jednom trenutku će vam doći da vrisnete i pobacate sve oko sebe, ali kontrolišite se jer tako možete samo da naškodite svom detetu. Imajte na umu da ste vi krivi što ste ga uopšte i navikavali na pelene… To je meni pomoglo da prebrodim te krize nervoze jer je moj izbor bio da stavljam detetu pelene.
 • Nakon par dana će se situacija sigurno ustaliti, imaćete mnogo više piškenja na nošu nego po kući. Samo trebate biti istrajni.
 • Prvih par dana sam joj stavljala pelenu kada smo išle napolje, ali nakon par dana bi ona bila skroz suva sve dok ne dođemo kući, tako da sam joj skinula i tu.
 • Kada idete napolje ponesite nošu u početku. Ja sam nosila nošu sa sobom jer ona nije želela da čučne pored drveta ili da je ja držim, znala je samo da se piški na nošu i to nam je tako funkcionisalo. Nakon dva meseca bez pelene je počela i da piški pored drveta, i to sama da ode i da čučne da se ispiški.
 • Računajte na to da će biti uspona i padova. Imamo dana kada sama traži da ide na nošu i kada se nijednom ne upiški mimo nje, ali isto tako imamo dana i kada se upiški bezbroj puta mimo noše. Ali pelene ne vraćamo.

Skidanje noćne pelene

 • Noćnu smo skinule dva meseca nakon dnevne. 
 • Takođe je potrebno da detetu pričate kako više nema pelene, i kako će sada da spava kao mama i tata samo u gaćicama. I kako ako bude htelo da piški da kaže kao i po danu(da šanse da će reći u početku su minimalne, ali nakon par noći, kažu u nekom polu snu)
 • Probajte i sa nošom i sa lavorom, videćete šta vam više odgovara, imajte obojte pored sebe u krevetu.
 • Moja F. spava samnom, tako da sam osigurala krevet sa nepropusnim čaršafima ukoliko dođe do nezgode
 • Ako dojite bebu po noći na svaki podoj je dok doji stavite na nošu/lavor i dajte joj znak koji koristite u toku dana za piškenje.  Ako ne dojite, nudite bebu na 2-3 sata kao po danu. 
 • Pred jutro su najčešće nezgode, i tada je najbitnije da uhvatite ritam piškenja te da je tada ponudite. 

Preporučujem vam FB grupu koju sam gore spomenula Beba trazi na WC(elimination communication) 
Za malo više informacija evo još jedan članak:

http://www.izperatate.com/razno/bespelenastvo-sve-sto-ste-htjeli-znati-a-niste-imali-koga-pitati/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail