" title="" rel="bookmark">

Picture


Već par puta sam naglašavala koliko mi volimo da se nosimo i kako mi praktikujemo tzv “privrženo roditeljstvo” koje između ostalog podrazumeva dojenje na zahtev, spavanje u istom krevetu, nošenje u nosiljkama itd… 

Pre nego što se F. rodila imali smo spremna kolica, jer to je najnormalnija stvar u današnjem svetu, čak sam htela da kupim ona od 1000eur (neću ih imenovati jer ne želim da im dajem reklamu). Htela sam da sašijem sebi i maramu za nošenje ali sam i to dobila na poklon jer je mojoj mami bilo žao da se ja maltretiram sa šivenjem u devetom mesecu trudnoće. 

Kada se F. rodila, jedino od kolica što smo koristili bilo je jaje(autosedalica) i to nepunih 6 meseci. Mada je svaki izlazak neminovno završavao u marami… 

Čitaj dalje… Picture

Picture

Razni načini vezivanja novorođenčeta

Prva marama koju sam dobila bila je tzv. rastegljivi wrap. U njoj sma počela da nosim F. kada je imala nepunih mesec dana. I to je bila najbolja stvar koju sam dobila. Marama nas je spasila od tzv. grčeva, jer postoje mnoge tvrdnje da su grčevi ustvari samo bebina potreba da bude uz mamu i da oseća njeno telo i dodir. Ja našim iskustvom to mogu da tvrdim, jer kada god bi se stavili u maramu i tako provele ceo dan, grčevi nisu postojali. U rastegljivom wrapu postoji više položaja u kojima se beba može nositi i pogodan je za nošenje beba od rođenja pa dokle god žele da se nose. 

Materijal moje marame je veoma debeo, i bilo je nemoguće koristiti je tokom leta. Probale smo par puta, i završilo se vrištanjem s njene strane i nervozom s moje… Takođe s ove tačke gledišta kada posedujem 4 različite nosiljke, ovaj tip marame je veoma komplikovan za montiranje jer se sastoji od 4.5 metra platna koja se obmotavaju oko tela. 

Vrste vezivanja ove marame možete naćiovde

Picture

Picture

Ring sling
​​Tako je na red došao ring sling… Sling sam naručila od iste šivalice od koje smo kupili i platnene pelene(Dolisa made with love), i nisam se pokajala ni sekunde.

Sling je definitivno najbolja i najpraktičnija nosiljka tokom letnjeg perioda. Ovaj koji ja posedujem je napravljen od lana, i tako je lagan i prozračan, a dezen je skroz u tonu sa mojim svakodnevnim raspoloženjem.

U slingu se takođe beba može nositi od rođenja pa nadalje. Sling je po mom mišljenju najjednostavniji za podešavanje, jer kada ga jednom montirate oko metalnih prstenova ne morate ga više ni izvlačiti do sledećeg pranja u mašini. Samo se stavi preko ramena(kao lenta), beba se stavi u njega da sedne, zategne se tkanina kod prstenova i tanna gotovo…

Tutorijal za montiranje ring slinga možete naćiovde. Jedina mana slinga je to što težina deteta nije ravnomerno raspoređena pa nakon dužeg nošenja počinje da boli rame. Nakon dužeg nošenja za mene podrazumeva nakon bar sat vremena šetnje…

Picture

Ring sling
Picture

Fly tai(mei tai)

Sledeća nosiljka koju imam je vrsta mei tai nosiljke tzv Fly Tai od iste šivalice(Dolisa made with love).

​Mei tai je nosiljka koja je po mom mišljenju kombinacija marame i kengur nosiljke. Jer ima deo gde dete sedi i koji je fiksiran i ne mora da se obmotava kao marama, ali opet ima dugačke trake koje idu oko tela onoga ko nosi.
U mei tai nosiljku ne može novorođenče, te se može koristiti tek kada beba počne samostalno čvrsto da drži glavicu. Najpreporučljivije je početi nositi bebu u ovoj nosiljci tek oko 4-6 meseci starosti.

U ovoj nosiljci se može beba nositi na leđima ili napred. Nama je super došla za nošenje na leđima kada idemo na planinarenje i šetnje u prirodi. Nosiljka takođe poseduje i kapuljaču za bebu.

Tutorijale za vezivanje možete naći ovde.

Picture

Picture

Nošenje napred u toku dojenja
​​Kada sam mislila da sam završila sa nosiljkama i da sam se obezbedila i za drugo dete, javila mi se nova šivalica da me pita da li želim da probam njenu nosiljku i odradim joj recenziju.

Naravno da sam prihvatila, jer sam očigledno postala luda za njima.
Ona mi je ponudila tzv kengur nosiljku(ali ne poput onih koje se danas prodaju po radnjama, jer te nosiljke su većinom ergonomski neispravne za nošenje dece).

Picture

NEISPRAVNO NOŠENJE
Picture

NEPRAVILAN POLOŽAJ KOSTIJU
Picture

ISPRAVNO NOŠENJE
Picture

PRAVILAN POLOŽAJ KOSTIJU
Zašto kažem neispravne. Zato što većina tih kengura ima usku bazu gde dete sedi, i ono ne sedi u ispravnom položaju, noge su mu u položaju kao da vise.

​Ispravne kengur nosiljke imaju takvu bazu da dete stvarno izgleda kao da sedi a ne da visi u nosiljci.

Picture

SSC kengur nosiljka
Na engleskom se ova nosiljka zove SSC (soft structured carrier). nosiljku je izradila Lea Chiara handmade

Najbolja stvar ove nosiljke po mom mišljenju pre svega je to što je napravljena od recikliranog materijala, od farmerki.

Druga najbolja stvar je što je moj muž napokon oduševljen sa nekom nosiljkom. Do sada sam pokušavala da ga priodobijem da on proba da nosi F. u nosiljkama, ali ne kaže on neće da nosi marame. Njemu je svaka prethodna bila marama…

Iako sam dan pre nego što sam dobila ovu nosiljku doživela da je nosio F. u slingu… Imam čak i sliku toga…

Zašto mu se sviđa, zato što je stvarno prejednostavna za korišćenje, i zato što je teksas materijal i boja univerzalna…

Ono što odlikuje ove vrste nosiljki je to što one umesto traka koje poseduje marama i mei tai nosiljka ima kopče kao na rancu, i samo se zakače. Za muškarce najjednostavnije. Može se nositi i na leđima, i napred i na boku. Odlična je za malo stariju decu, i veoma je udobna.

​Definitivno najudobnija nosiljka koju posedujem. Šetala sam preko dva sata od kojih je F. spavala jedan, i nisam bila ni u kakvim bolovima nakon nošenja.
Znači težina se ravnomerno rasporedi, a postavljenost traka na ramenima i oko struka čini da nošenje bude udobno.

Ove nosiljke se ne preporučuju za bebe mlađe od 4-6 meseci, iako postoje neke koje imaju uloške koji se stave pa se može nositi i novorođenče.

​Uglavnom moja topla preporuka ide za ovu šivalicu, jer njen način šivenja je totalno eko friendly i u skladu s prirodom…

Picture

Picture

Picture

Picture

Nošenje na leđima
Picture

Kačenje na leđima
Picture

Kapuljača sa strane

E a sada ovako, kao što znate, ja ne podržavam korporacije i izbegavam kupovinu od poznatih proizvođača, uvek kupujem odeću u second handu, volim da recikliram, i da upotrebim stvari što je više moguće.

Tako da moje preporuke idu za ljude koji se bore da sami nešto naprave, za ljude koji rade od kuće, ili iz svojih malih šivaonica, radionica itd…

Ja moju podršku iskazujem na taj način što ću uvek pre da probam i kupim od nekoga ko šije sam, nego od nekoga za koga šije jeftina radna snaga u zemlji trećeg sveta.

Neko će sada da spomene sigurnost proizvoda, sigurna sam da je proizvod koji je ručno rađen od strane jedne osobe sigurniji i bolji nego neki koji je mašinski rađen i kojih ima hiljade istih…

Tako da isto savetujem i vama, podržite naše lokalne proizvođače, raspitajte se ko su, ima ih puno, i znajte da ćete tako da usrećite i sebe i svoje dete a i tu mamu(uglavnom su to mame) i njihovu decu…

Za još puno informacija oko nošenja i vrsti nosiljki možete pitati u grupi na facebooku… 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail