" title="" rel="bookmark">

Picture

Evo dragi moji, konačno sam napravila i “PRAVI” dezodorans. Onaj na kakve smo svi navikli… 

100% prirodan.

Pitate se zašto bih koristio prirodan dezodorans kada ima toliki izbor istih u prodavnicama… Evo nekih od razloga, a na dnu teksta naći ćete i recept za ovaj dezodorans. 

Najrizičniji sastojak antiperspiranata su aluminijumske soli. Njihov zadatak je da blokiraju znojenje, čime utiču na prirodne zakone u ljudskom organizmu. Ali ono što još više zabrinjava je to što se aluminijum kroz kožu apsorbuje u organizam.
Naučnici smatraju da tako visoko nabijen element može oštetiti DNK, što povećava rizik od stvaranja kancerogenih ćelija.
Rezultati istraživanja američkog alergologa Krisa MekGrata, sprovedenih na 437 žena koje boluju od raka dojke, pokazuju da je često brijanje ispod pazuha uz istovremeno korišćenje antiperspiranata na bazi aluminija kod mladih osoba značajno povezano sa nastankom te opake bolesti.

Uz aluminijum, zabrinjavaju i parabeni, konzervansi koji su sveprisutni u kozmetičkim proizvodima, a ponašaju se kao slabiji oblik estrogena. Na loš glas stigli su tako što se otkrilo da se u određenom uzorku tumora parabeni nalaze unutar strukture kancerogenih ćelija raka dojke.
To je otkriveno na Reding Univerzitetu, a naučnici se slažu da uprkos prisutnosti parabena ne mogu pronaći uzročnu vezu između njega i nastanka raka.

Bilo kako bilo, dobro je biti na oprezu. Važno je da na etiketama proizvoda koje kupujete potražite triklosan (triclosan). Ta hemikalija sadrži antibakterijska svojstva, dakle može na površini kože uništiti bakterije koje su odgovorne za neugodan miris, a može i reagovati sa hlorisanom vodom i stvoriti hloroform, za koji se sumnja da je kancerogen.

Talk, čest sastojak mirisnih dezodoransa, takođe ima lošu reputaciju, dok propilen glikol, koji služi za dobijanje glatke strukture i omogućava da dezodorans lagano klizi, može iritirati osetljivu kožu. Iako svetske institucije zadužene za proveravanje sigurnosti sastojaka u proizvodima smatraju da je količina svih tih sastojaka minorna da bi predstavljala ozbiljan rizik za zdravlje, niko zapravo ne zna kakav kumulativan efekt oni imaju.  

Picture


Recept za dezodorans:
Potrebno:

  • 3 s.k. kokosovog ulja
  • 2 s.k. shea putera
  • 3 s.k. pčelinjeg voska
  • 2 s.k. kukuruznog škroba
  • 2 s.k. sode bikarbone
  • 10-15 kapi eteričnog ulja po želji


Priprema:

Istopite na niskoj temperaturi kokosovo ulje, shea puter i vosak. Mešajte sve dok se sastojci ne istope. 
Sklonite sa vatre i dodajte sodu bikarbonu i škrob. Mešajte brzo jer će smesa početi da se stiska. 
Dok mešate dodajte eterično ulje i nastavite da mešate. Budite sigurni da ste dobro izmešali da vam ne ostanu grudvice.
Dobijenu smesu sipajte u posudicu.
​Možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi. 

Ko ne želi da pravi ili nema vremena može ovaj dezodorans i kreme naručiti od mene.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail