" title="" rel="bookmark">

Picture

Nekada davno kada smo mi bili bebe, I mnogo pre nas postajalo je nešto što se zvalo platnene pelene… Naše mame su nama stavljale te pelene, I bilo je mnogo manje osipa, alergija, urinarnih infekcija, polnih bolesti kasnije u životu itd… Sve to zahvaljujući platnenim pelenama… Međutim, većina naših mama ima te uspomene u lošem sećanju jer je mali broj žena tada imao veš mašinu, I uglavnom su se pelene otkuvavale u loncima na šporetima, I morale su se prvo ribati “kabašom” nad kadom, pa onda stavljati u lonac, pa otkuvavati, pa peglati, pa slagati, pa sve ispočetka, I još većina očeva u to vreme nije ni pomišljalo da bi mami pomoglo oko deteta a ne oko pranja/slaganja pelena, tako da su nažalost platnene pelene onog trenutka kada su se na tržištu pojavile jednokratne, pale u zaborav I većina mama je sa olakšanjem prihvatila taj novi trend.


Picture

Kada sam ja planirala bebu, znala sam da neću sigurno koristiti jednokratne pelene, jer oni dani u mesecu su meni bili noćna mora najviše zbog tih plastičnih uložaka koje sam morala da nosim 24h u tih 7 dana… Tada sam uvek razmišljala o jadnim malim bebama koje tu plastiku nose po najmanje godinu dana,a velika većina I do 3 godine… Ta misao mi je veoma mučna… Zamislite sebe kako nosite menstrualne uloške 365 dana u godini 24h dnevno… Kako vam se sviđa ta ideja? Ma predlažem vam I da pokušate to da radite, pre nego što zatrudnite I verujte mi da vam neće pasti na pamet da svoje malo bebče osudite na jednokratne pelene…

Većina mama danas koristi JP(jednokratne pelene). Zašto kada su pune plastike, hemije, većina ih izaziva osip I mame se muče sa tim osipima, I sa plačom I nervozom svojih beba, a povrh svega toga njihova cena nije ni malo niska… Čak štaviše JP su veoma skupe…

Mislim da je razlog tome taj negativan stav naših mama, I njihovih mama kojima su pp(platnene pelene) ostale u veoma lošem sećanju.

Picture

Međutim ja osećam da je moja dužnost da vas informišem jer smatram da je glavni razlog pogotovo u Bosni za nekorištenje pp neinformisanost… Ispričaću vam moj lični primer u ovom prvom članku o platnenim pelenama, a biće ih više, jer smatram da je korištenje pp veoma bitno kako za zdravlje naše dece tako I za zdravlje naše planete.

Ja sam još u trudnoći sve obavestila da ću koristiti pp I da o tome nema diskusije, muž je tu odluku prepustio meni, jer sam ipak ja ta koja je veći deo vremena sa bebom, a I ja sam ta koja je nosila tu plastiku 7 dana u mesecu, pa je bio svestan da znam o čemu pričam.

Moje mama I svekrva su bile veoma srećne zbog toga I pružale su mi svu svoju podršku. Iznenađujuće je bilo da je najveći protivnik bio moj tata, koji je imao komentare poput zašto bi se vraćala u 15ti vek, otići će ti leđa, pa nisu sve pelene loše, svi ih koriste itd… I na kraju bi uvek rekao ma radi šta hoćeš ali ćeš odustati nakon 7 dana. U početku sam dolazila u konflikt s njim oko toga,međutim posle sam mu samo govorila ok, videćeš.

Picture

Picture

Negde u 7mom mesecu trudnoće sam čula za to da postoje I modernije pelene od tetri I švedskih, ali sam ja sam počela sa tetra pelenama I švedskim pelenam. Kupila sam u Aksi u Beogradu 30 tetra pelena I 30 švedskih. I nijedan paket jp. I bila sam veoma ponosna na sebe da to neću kupovati… Moja beba koja sad ima 14 meseci I 5 dana je nosila jp samo u porodilištu jer nisam imala izbor, na svu sreću u porodilištu smo bile samo 24h, tako da je ona beba koja je imala možda samo 5 jp na sebi.

Mama I svekrva su mi obe pokazale svoje načine tetranja, takođe sam I u školi za trudnice tražila da mi babica pokaže kako se tetra, I ona mi je pokazala origami fold, koji sam najviše koristila kada se F. rodila. Na moju nesreću tada, ja čak nisam ni znala da postoji cover,tako da sam umesto covera koristila one plastične gaćice za odvikavanje od pelena što imate da kupite u apoteci.


Picture

Koliki je posao koji imate oko platnenih pelena? Stavite bebi na guzu, skinete bebi s guze, operete bebi guzu s obzirom da MI NIKADA NISMO KORISTILI VLAŽNE MARAMICE(o tome ću u nekom drugom članku). Kada ste bebi stavili novu pelenu I uspavali je ili je dali mužu da se igra s njom, vi odete u kupatilo I ukoliko je ukakita pelena uzmete tuš u ruke I jednom rukom držite pelenu drugom tuš I saperete kaku. Pelenu stavite u kantu za pelene gde čekaju pranje. Ukoliko je leto I toplo pelene držite na terasi, ukoliko je zima u kupatilu I to je to. Na svaka 2-3 dana palite veš mašinu svakako zbog bebine odeće u tom pranju perete I pelene. Bilo da ih perete na 60O ili 95O, nebitno je, jer bakterije sve umiru već pri temperaturi od 60 stepeni. Kada vam mašina završi pranje vi prostrete pelene zajedno sa bebinom odećom I kada se osuši složite ih I to je to…

Da li je to stvarno toliko komplikovano I naporno?! Da vam se ne gadi možda kaka vaše bebe?! Da vam nije možda problem staviti pelene u mašinu ili ih složiti?! MA znam da nije, naše mame I nane su mogle da imaju izgovore jer nisu imale veš mašine ali mi žene 21 veka nemamo izgovor. PA ne idete na potok da ih ručno perete, ma ja sve da I to moram da radim ne bih jp stavila svom detetu nikada.


Znate šta meni je to ispiranje pelena I prostiranje veša bilo MOJE VREME, nakon porođaja, onaj trenutak koji sam imala samo za sebe, da složim emocije I misli, da shvatim kako SAM JA MAMA, kako sam napokon dočekala da I ja imam svoju bebu itd.. Znači te pelene su mi super dolazile kao izgovor za osamljivanje koje mi je često bilo potrebno kada beba spava ili se igra s nekim drugim…

Sada sigurno kontate sve je to super,ali dolazi više struje. E pa ne dolazi, da vam odmah kažem. Jer te pelene se peru sa odećom vaše bebe, znači mašina koju svakako palite svi vi koji koristite jp. Tako da mnogo je jeftinije upaliti tu mašinu koju svakako palite nego kupiti pakovanje pelena koje košta 20tak eura.

Picture


Picture

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa tim pelenama koje vi bacite u kantu?! Da li ikada razmišljate o našoj planeti?! O tome da vaša deca I njihova deca ostaju da žive na njoj. Znači ne možete misliti samo na sebe I kada krene priča o globalnom zagrevanju, o topljenju leda na Antarktiku, o izumiranju vrsta, o spaljivanju prašume, prebaciti kanal ili reći ma neću ja to dočekati, jer hoće vaša deca I vaši unuci. A tempom kojim zagađujemo našu planetu možda čak I mi dočekamo taj dan kada se priroda napokon probudi I odluči da nas istrebi…

Tako da nema izgovora… U meču između pp I jp pobedu nose platnene pelene jer su pre svega zdravije,  jeftinije i u skladu s prirodom.

Ovo je samo uvod u divnu priču o pp. Jer ovo je samo pričica o tetrama I švedskim, a svet platnenih pelenaša je tako šaren I pun dezena I modela… Znači postoje modeli koji mogu da zadovolje svaku mamu I guzu na svetu… U sledećem članku vam pišem o modernim platnenim pelenama… O toj ljubavi na prvi dodir I pogled, I o tome kako tek kada njih otkrijete nikada više nećete ni pomisliti na jp.

Picture

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail