" title="" rel="bookmark">

Picture

E ovako… Pišem na ovu temu jer dobijam mnogo upita koji aparat da kupite, šta je sve potrebno da bi se bilo na sirovoj ishrani itd…
Počeću onako najiskrenije a to je da vam realno nije potrebna nikakva aparatura da bi vi bili na sirovoj ishrani. Pogotovo ako je razlog vašeg prelaska na sirovu ishranu bolest. 
Jer vi imate svu neophodnu aparaturu na sebi a to je vaša vilica. I to i jeste ultimativni aparat i ono čemu svi koji su na sirovoj ishrani teže (bar se nadam da je tako). 

No, činjenica je da smo mi kada tek počinjemo sa ovom ishranom uveliko otrovani, puni toksina i zavisnici od kuvane/pečene/pržene hrane lepe na oko, i svi mislimo da nije obrok pojesti jabuku, narandžu, salatu ili nešto slično. To mislimo jer smo tako odgajani i tako programirani. Potrebno je vreme da se resetujemo. Za to resetovanje odlični pomagači su blender, sokovnik i dehidrator i eventualno mlin za kafu.

Moje lično iskustvo je sledeće:
Picture


Blender
Kada sam tek počinjala sa sirovom hranom, imala sam jedan blender od 450W sa veoma tupim noževima i neki secko koje bi stariji od mene. I to mi je bilo sasvim dovoljno da počnem i ostanem na sirovoj ishrani.

Znači bilo kakav blender vam je sasvim dovoljan i secko. A sad ukoliko imate novca i želite da odmah kupite dobar blender, moja preporuka ide vegavita 1500W blenderu, čija je cena(oko 150eur) skroz prihvatljiva za većinu nas, a on obavlja i bolje od odlično posao. Ja sam njega kupila nakon nekih 4,5 meseci na sirovoj ishrani i tada sam svoj stari blender i secka poklonila jer je blender sve odrađivao.

Znači pravi smutije, prelive, torte(kore za tortu), melje sve vrste orašastog voća bez dodavanja vode, pravi sladoled i ima garanciju 2 godine. 

Ako ste iz BiH možete ga kupiti ovde

Ako ste iz Srbije možete ga kupiti ovde


Picture

Nakon nekog vremena sam odlučila da kupim i dehidrator jer je jeftinije kupiti njega nego koristiti rernu za “dehidriranje”.

Dehidrator imam gorenje koji košta oko 50tak eura, sada da li bih ga preporučila nekome ko ima novca da kupi excalibur?
Ne bih, a da li bih ga ja kupila da sam imala novca za bolji, ne bih, ali meni je bio jedina opcija, i on obavlja posao, sve on dehidrira verovatno isto kao excalibur, ali nije toliko praktičan, zatim od plastike je koja je mnogo loša, meni je popucala nakon nepunih godinu dana(on i dalje može da se koristi), garancija naravno ne pokriva plastiku, tako da ne znam dal ga preporučujem.

​Ko nema za bolji odličan je, ali ako možete da sakupite za bolji, savetujem da to i uradite.

update: Dobila sam dehidrator excalibur i sada koristim njega i veoma sam zadovoljna jer je mnogo praktičniji i lakši za korištenje. 

Dehidrator možete kupiti ovde


Picture

Sokovnik imam vegavita 240 AC (košta oko 200 eur),  i prezadovoljna sam. Sada da li je sokovnik neophodan? Ukoliko ste bolesni jeste, jer možete i trebate da odradite soko terapiju i post na sokovima, ukoliko niste bolesni nije neophodan. 

Poželećete možda vremenom da ga imate, to je ono što se desilo meni. Bila sam sigurna da neću kupiti sokovnik, ali sam posle godinu dana na sirovom poželela da pijem i hladno ceđene sokove. Tako smo odlučili da kupimo i sokovnik i zadovoljna sam i srećna što ga imamo. 

Da li ga često koristim, nažalost ne jer mi je mnogo praktičnije i lakše da sve ubacim u blender i popijem i posle samo isperem vodom, dok sokovnik mora da se rasklapa i posle sklapa i pere svaki deo za sebe, tako da ponekada(često) mi je to preveliki posao. A zamislite tek da i dalje kuvam i pravim kolače i razna jela kao što sam pre znala, pa da imam razne šerpe, tepsije i lonce da perem, hahah, koji bi mi to tek posao bio… 

​Ako ste iz BiH sokovnik možete kupiti ovde

Ako ste iz Srbije sokovnik možete kupiti ovde


Picture

Mlin za kafu (košta oko 40tak eura), je dobra stvar za imati pogotovo za mame sa malom decom, jer njima za obrok se orašasti plodovi mogu samleti u njemu.

​A i inače ukoliko vam treba samo mala količina bilo čega odličan je i praktičan za koristiti. Ja imam mlin za kafu gorenje, jedini koji sam našla u prodavnici da kupim. Verujem da bilo koji obavlja posao.

Eto to bi bilo to što se tiče potrebne aparature za život na sirovoj ishrani. 
Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja, pišite rado ću vam dati odgovore na njih…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail