" title="" rel="bookmark">

Picture

Ono što najviše volim od svih superhrana je peruanska maka… Nešto što me oduševilo svojim ukusom prvi put kada sam probala, a i dobrobiti koje nam donosi nisu za zanemariti… 

Može se koristiti na bezbroj načina, od dodavanja u kolače ili pravljenja kafe od nje… 

PRobala sam više vrsta make u prahu u ove dve godine, i ona koja je definitivno broj jedan za mene je maka firme Incaproduct.

Ne moram ni naglašavati koliko je bitno(pogotovo za obolele od celijakije) to što oni za sve svoje proizvode garantuju da su bez glutena.

​Evo malo više o maki…

​Čitaj DALJE…Perunska Maka  (Lepidium meyenii) je izvanredno hranjiv koren sličan rotkvici. Raste na velikoj nadmorskoj visini  Anda.  Naziva se još i Peruanski žen šen jer deluje slično kao žen-šen. Pomaže u regulisanju i kontroli normalnog funkcionisanja organizma i pruža brojne zdravstvene blagodeti. Bogat izvor joda. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma i magnezijuma ima povoljne efekte na zdravlje ljudi.

Peruanska maka sadrži velike količine aminokiselina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata. Bogata je mineralima kalcijuma, joda, magnezijuma, fosfora, kalijuma, sumpora, gvozđa, cinka… Vitaminima B grupe, i vitaminima C i E.Perunska  Maka sadrži skoro 20 različitih amino kiselina i 7 esencijalnih amino kiselina kao što su arginin,serin,valin,lizin kao i glutaminska,linolejska, aspartanska, palmitinska i oleinsaka esecijalna kiselina. U sastavu perunske make su uključeni i steroli i glukozinolati kao što su ergosterol, brasikosterol,ergostadienol,sitosterol,kampesterol.

Specifični alkaloidi koji se nalaze samo u Peruanskoj Maki su Makaidi i Makaeni i imaju pozitivno delovanje na ljudski organizam.

Preporučena dnevna doza Peruanske make u prahu po proizvođačkoj specifikaciji je  od 5-10 gr. tri puta dnevno. Peruansku maku možete pomešati sa sokom,čajem, vodom, mlekom, jogurtom, voćnim jogurtom, ili je posuti direktno preko hrane. Peruanska maka se koristi uz obrok ili neposredno pre obroka. Zbog svog slatkastog ukusa moze da služi i kao dodatak desertima, slatkim poslasticama.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail