" title="" rel="bookmark">

Duga priča! I nema slika (slikovnih objašnjenja koja sam mogla ponuditi!). I kada koristim riječ “mi” u ovom članku, da, mislim na žene, ali nadam se da će muškarcima također biti zanimljiv.

Napomena: nisam doktor, nisam znanstvenik, samo netko tko se hrani sirovom biljnom hranom i o svome iskustvu piše blog. Neki od stavova u ovom članku su radikalni. Oni mogu biti šokantni, ili, u najmanju ruku, djelovati pomalo ćaknuto. Neki mogu biti uvredljivi. Neki čak mogu biti smatrani opasnima. Ja samo prezentiram… drugačiji pogled na nešto što se smatra “normalnim” u našem modernom, “naprednom” društvu, i što se stoga također (jer smo tako naučeni smatrati) smatra zdravim.

Ovo su naš učili o menstruaciji:

  •           Pojavljuje se kada jajna stanica ispuštena iz jajnika ne bude oplođena.
  •           Pojavljuje se otprilike 14 dana nakon ovulacije.
  •           Dolazi do krvarenja i ljuštenja sluznice maternice.
  •           Krvarenje traje nekoliko dana.

Učili su nas da su opisani ciklusi normalni, da je normalno menstruirati svaki mjesec, a normalno = zdravo. Učili su nas da je u redu zabrinuti se ako, kod žena fertilne dobi, mjesečno krvarenje izostaje ili čak i ako su krvarenja “oskudna” (s izuzetkom trudnoće, naravno).   

Rečeno nam je kako su srednjovjekovni pogledi na menstruacije kao nešto loše, npr da su one “prokletstvo”, ili kako su žene dok imaju krvarenje “nečiste”, pogrešni, i kako su ta negativna tumačenja proizašla iz kombinacije neznanja, praznovjerja i patrijarhalnog društva. Učili su nas da “prihvatimo” menstruaciju, slavimo ju kao znak zdravlja i neizostavni dio bivanja ženom (i podržavamo kompanije koje zarađuju milione od prodaje uložaka i tampona koji upijaju obilna krvarenja). 

Posljedično, žene koje naprave pozitivne pomake u svojoj prehrani, npr značajno povećavajući udio sirove komponente i/ili izbacujući meso, alkohol, kavu itd, a uvodeći svježe, cjelovite namirnice u kojima voće i povrće predominira, su zabrinute kada se njihove menstruacije izmjene, tj kada krvarenje postaje mnogo slabije i/ili neredovito, ili u nekim slučajevima potpuno izostane.

ČITAJ DALJE…

Oduvijek sam sumnjala da s menstruacijama nešto nije u redu, od dobi od 14 godina kada sam prvi puta dobila. Ovo sigurno nije zamišljeno da bude ovako, smatrala sam. Da mi svi živimo prirodno, u Rajskom vrtu (ili kako god to nazvali), bez uložaka, tampona, tkanina (ili čak bez odjeće?), da li bismo sve hodale krvareći po svemu uokolo nekoliko dana svaki mjesec?

Nakon 36 godina, smatram kako… ne, ne bismo. Objasnit ću zašto u ovom članku, gdje sakupljam brojne oglede i tekstove iz raznih izvora koji svi sugeriraju jednu te istu stvar – da dok je menstrualno krvarenje – tj, sve što je više od nekoliko kapi krvi – možda i normalno, ono nije zdravo.

MJESEČNO KRVARENJE – MOŽDA JE “NORMALNO” U NAŠEM DRUŠTVU, ALI DA LI JE ONO UNIVERZALNO?

Ljudska bića

“Afričke crnkinje na cjelovitoj prehrani prirodnom hranom nemaju  menstruacije… Menstruacija kod afričkih crnkinja se pojavila tek nedavno… Hemoragija među afričkim crnkinjama predstavlja kvarenje rase… Frutarijanke i vegetarijanke, normalno, nemaju menstruacije. Ako i imaju radi se o jednoj ili dvije kapi krvi (otprilike veličine graška) od neoplođenog jajašca.” (Dr Imhotep Llaila O Afrika, African Holistic Health“).

U redu… prvo, izvještaj Dr Afrike djeluje više anegdotalno, nego znanstveno. Tražila sam antropološke studije koje bi to potvrdile, ali nisam ništa pronašla, iako nisam pronašla niti one koje bi opovrgnule. I (već vas čujem kako vičete) naravno – većina vegetarijanskih žena menstruira, i neke imaju prilično obilna krvarenja, ali ono što je sasvim sigurno jest da sam vidjela stotine poruka na forumima sirove prehrane od strane onih na frutarijanskoj i sirovoj veganskoj ili sirovoj vegetarijanskoj prehrani s malim udjelom mliječnih proizvoda kako izvještavaju o oskudnijim, ili nepostojećim ciklusima. (Primjetite kako je izraz “frutarijanski” različito definiran, npr općenita definicija bila bi prehrana gdje veći dio (npr 75%) otpada na voće (uključujući ne-slatko voće kao što su rajčica, krastavac itd, i orašasti plodovi). Nikome ne sugeriram da jede samo slatko voće!)

“Rijetko koja Navaho žena nosi donje rublje tako da velika većina očigledno ne koristi uloške tijekom menstruacije.” (American Journal of Obstetrics and Gynaecology, svibanj 1951). To sugerira kako su tada ženska krvarenja bila vrlo oskudna, iako se naravno njihova prehrana iz 1951 vjerojatno prilično razlikuje od današnje prehrane – tako da pretpostavljam da su se stvari promjenile…

“Među određenim primitivnim stanovništvom u australskoj šumskoj zajednici koji žive u potpunosti na voću, menstrualna krvarenja traju otprilike dvadeset minuta a količina otprilike stane u žličicu… Žene američkih Indijanaca s Velike Ravnice koje su živjele na jednostavnoj prehrani i bile izuzetno aktivne, imale su kratke, nekomplicirane menstrualne cikluse, jedva primjetne.”(Dr Bieler, MD, “Natural Way to Sexual Health” 1972).

Životinje

U većini slučajeva, promatranje životinja nije relevantno, jer većina nemaju ovulatorne cikluse kakve mi imamo.
Jedna iznimka su čovjekoliki majmuni (npr gorile, majmuni). Međutim, upitno je da li je promatranje primata u zatočeništvu relevantno, jer oni žive neprirodnim načinom života (i u mnogim slučajevima neprirodno se prehranjuju) na isti način kao i žene u razvijenom svijetu.

Ali studije na primatima u divljini su zanimljive:

“Studije su pokazale kako gorile, čimpanze i orangutani izbacuju  neoplođenu jajnu stanicu, ali da se radi ili o vrlo malom krvarenju, ili ga uopće nema (naglašavam)… Menstrualni ciklus traje 31 -32 dana … menstrualno krvarenje je minimalno.” (Tim Knight, University of Washington, “Gorilla Natural History“)

“Gorile. U zatočeništvu, prvo menstrualno krvarenje obično se pojavljuje između dobi od šest ili sedam godina. (Dixson, 1981). Menstrualna krvarenja nisu primjećena kod divljih planinskih gorila Karisoke;” (ponovno naglašavam) (Peter Thorpe Ellison, “Reproductive Ecology and Human Evolution“)

“KRVARENJE NIJE PRIMJEĆENO”

Primjetite kako se izvješća o gorilama u divljini razlikuju. Jedno kaže kako one ne menstruiraju. Drugo pažljivije bira riječi. Kaže “nije primjećeno krvarenje”. Ovo implicira da su istraživači zaključili kako bi mogla postojati mala količina krvarenja, ali je ona tako mala da ju nisu bili u stanju primjetiti.   

Na isti način, žene koje misle kako uopće nemaju menstruacije možda zapravo gube kap ili dvije krvi ali to ne primjećuju. Na primjer, moguće je da one ne budu primjećene prilikom mokrenja, ili zbog tamnog donjeg rublja.

DA LI SU UROĐENIČKE ŽENE (I GORILE U DIVLJINI) S MALO ILI BEZ (PRIMJEĆENOG) KRVARENJA NARUŠENOG ZDRAVLJA?

Gorile su očigledno zdrave. A stil života urođeničkih žena, ili barem onih na kojima su vršene studije relativno rano u dvadesetom stoljeću, će gotovo sigurno biti lišen mnogih stvari iz razvijenog svijeta povezanih s bolešću, npr rafiniranog šećera, bijelog brašna, procesirane hrane općenito, da ne spominjemo alkohol, cigarete, prepisane lijekove itd i činjenicu da one žive život na otvorenom.

Zdravije od nas? Ili manje zdrave. Nije teško za odgovoriti.

Picture

U “razvijenom” svijetu dvadeset prvog stoljeća, žene koje izvješćuju o oskudnom ili o izostanku krvarenja su također u pravilu najzdravije. To su najčešće atletičarke – žene u vrhunskoj tjelesnoj formi. I/ili su to žene koje su barem klone tvari koje izazivaju bolesti a navedene su naprijed i drže se prehrane u kojoj dominira sirova biljna ishrana. One možda i jedu mnogo, ali one se hrane zdravo. 

Općenito, što su žene manje zdrave, što se lošije hrane, to je veća šansa da će imati menstruacije popraćene neugodnim simptomima. Studije su pokazale kako žene s prekomjernom težinom u pravilu imaju bolne menstruacije.

I što više imaju tjelesne masti, djevojčice će u ranijoj dobi početi krvariti. Tjelesna mast naravno nije nužna za ovulaciju, jer da je tako, izgladnjele žene diljem svijeta ne bi imale djecu, a one ih očigledno imaju. Moguće je da mlade cure čiji “ciklusi” još nisu započeli već ovuliraju, ali bez (primjećenog) krvarenja (još) i, da, to će u pravilu biti one najvitkije. Povećanje tjelesne masti često podrazumijeva povećanu zatrovanost i vidjet ćete kasnije u članku zašto povremeno sugeriram da ovo može objasniti poveznicu između tjelesne masti i krvarenja. (Primjetite da ne generaliziram – vitke žene mogu također imati visoku količinu zatrovanosti!).

I naravno što je veći gubitak krvi veće su šanse da dođe do anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

DA LI SU ŽENE KOJE NE KRVARE NEPLODNE?

Ukoliko nemaju ovulacije, da, bile bi neplodne.

Ali postoje mnogi primjeri žena koje ili nisu imale krvarenja, ili su ih imale neredovito, pa su bez problema zatrudnjele, tako da je jasno da su ovulirale i bile plodne. Urođeničke žene koje su malo ili nimalo krvarile, i gorile s malo krvarenja, ili bez “primjećenog” krvarenja, izrodile su djecu – zapravo bih rekla kako su stope plodnosti u ovim grupama daleko veće nego u našem društvu. 

Prirodni higijeničar Herbert Shelton: “Ja osobno znam za jednu ženu koja je majka petoro djece a nikada u životu nije imala menstruaciju. Znam još jednu koja je menstruirala tijekom svog adolescentskog perioda i udala se za čovjeka koji je promjenio svoj način života u potpuno prirodan način. Pridružila mu se u njegovom zdravom načinu života, postala lijepi primjerak zdravlja i prestala menstruirati. Nakon toga imala je troje djece koja su sva rođena prirodno i bezbolno i nikada više u svom životu nije imala menstruaciju.” (Shelton je zagovarao visoko sirovu vegetarijansku prehranu s malo mliječnih proizvoda.)

Viktoras Kulvinskas u “Survival in the 21st Century“) izvještava o slučaju žene koju je liječio Dr G S White, promjenivši njenu prehranu u vegansku. “[Ona] je obilno krvarila pet ili šest dana svakog mjeseca [i] imala je tako jake grčeve da nije mogla obavljati svoj posao stenografkinje. [On ju je liječio šest mjeseci, nakon čega su se njene] menstruacije svele na poludnevno izlučivanje sluzi praktički bez krvi. Bila je sposobna raditi svoj posao koji je obavljala još dvije ili tri godine. Udala se i dobila tri kćeri. Svaka od njih ima izlučivanje sluzi otprilike pola dana svaki mjesec i savršenog su zdravlja. Jedna je udana i ima zdravu djevojčicu.”

Thomas Lodi MD (“Get Fresh” magazin, ljeto ’08): “…moje iskustvo posljednjih osam godina sa ženama koje se hrane sirovom veganskom hranom, jest takvo da njihovi menstrualni ciklusi postaju oskudni i rijetki, dok su kvaliteta života i plodnost ne samo postojani već i unaprijeđeni.”


DA LI SU ŽENE ODUVIJEK IMALE MJESEČNA KRVARENJA?

Jednostavan odgovor bi glasio: ne znamo.

Rijetki su stari zapisi koji spominju menstruaciju. Prvo što nam stoga pada na pamet jest “ah, to je zato što je to bila tabu tema.” Što ako, što ako… je to stoga što ona uopće nije bila česta pojava?!

Evo spominjanja:

Levitski zakonik 15:19: “Ako žena imadne krvarenje, izljev krvi iz svoga tijela, neka ostane u svojoj nečistoći sedam dana; tko se god nje dotakne neka je nečist do večeri.”

Primjetite riječ “AKO”. Ne “KADA”. Ovo sugerira kako menstruacije kod žena vjerojatno nisu bile uobičajena pojava. (“Nečisto” u ovom smislu znači “nezdravo”). Također, na drugim mjestima u Levitskom zakoniku, ciklusi se opisuju kao “krv pročišćenja”. Baš kao da se tijelo čisti izlučivanjem krvi.

U starom Japanu također, žene s menstruacijom bile su segregirane. Nakon što bi njihovo vrijeme izolacije završilo, morale su se okupati u rijeci ili moru.

Mi smo navikli razmišljati na način kako su ljudi nekada znali manje nego što mi znamo danas. Ali što ako su oni zapravo znali više? Objasnit ću zašto smatram da je to tako…

SLAGALICA “SLUZNICE MATERNICE”

“Oskudno krvarenje”, “krvarenje nije primjećeno”, “žličica krvi”, “poludnevno izlučivanje sluzi” – ne zvuči smisleno, zar ne, kada su nas učili da se “sluznica maternice” mora oljuštiti svaki mjesec. Ali, čini se kako mnoge žene u razvijenim zemljama koje se pridržavaju zdrave prehrane/stila života, neke urođeničke žene, i gorile, nemaju nikakvog ljuštenja sluznice maternice, ali svejedno rađaju potomstvo! 

Zašto mnoge, ako ne i većina, žena u razvijenim zemljama izlučuju mnogo sluzi zajedno s krvi, ali žene koje žive najprirodnije, ne?

Jedna teorija, (a dijelom se oslanja na znanstvena promatranja majmuna), kaže da endometrij može, umjesto da se izluči, biti reapsorbiran u tijelo kada nije potreban kao zaštita oplođenom jajašcu.

“Ako tkivo endometrija nije potrebno – u istinski zdravoj ženi, kao i kod životinja u divljini, to se tkivo uglavnom reapsorbira. Ono što ostaje izlučuje se nakon kratkog vremena kao lagani iscjedak sluzi.” (Dr H G Beiler)

Dakle – da li je moguće da prosječni endometrij koji nastaje u ženi sadrži toksične tvari zahvaljujući prehrani a tijelo kaže “Nema šanse – hvala, ali ne želim to reapsorbirati!” i umjesto toga izabire da ga se riješi? Očigledno je tako, da će u prosječnoj ženi sluznica maternice sadržavati toksične tvari a, kada dođe do trudnoće, razvija se u poteljicu, a mi znamo da toksini u posteljici mogu naštetiti razvoju djeteta.

Naravno, ako je jajašce oplođeno, endometrij će se morati zadržati. Ali moguće je da tijelo iznađe druge načine da se riješi svih toksina u ranoj trudnoći, npr pomoću jutarnjih mučnina (kasnije ću objasniti).

I/ili je naprosto slučaj da što je žena nezdravija, to će endometrij biti zadebljaniji. I, povezavši s navedenim argumentom, razlog bi mogao biti taj što se mnogo tvari/krvi odlaže tamo, a što nije slučaj kod zdravih žena, ili kod primata.

DAKLE ZAŠTO TIJELA “CIVILIZARANIH” ŽENA GENERALNO TAKO MNOGO KRVARE?

“Civilizirani”, “razvijeni” – teško je izabrati riječi koje neće nikoga uvrijediti, ali… znate što hoću reći, nadam se.
Većina žena u našem društvu ne krvare samo kap ili dvije, ili vrlo oskudno, kao mnoge žene koje žive prirodnim načinom života, i primati. One krvare obilno. Da, krv teče. I jako malo muškaraca koji ovo čitaju će imati ikakvu predstavu o trajanju! To traje danima – često i čitav tjedan.

Dakle sada dolaze na red radikalni stavovi. Radi se uglavnom o tekstovima s početka dvadesetog stoljeća (jer kasnije, kada prevladavaju tekstovi radikalnih feministkinja, bilo što što bi sugeriralo kako je menstruacija išta osim predivne pojave bilo bi smatrano smećem – kako bi se itko usudio?). U osnovi, ideja prezentirana u nadolazećim tekstovima jest o menstruaciji kao otežavajućoj okolnosti (engleska riječ za bolest dis – ease, otežavajuće).

“Menstruacija je krvarenje. Nijedan autoritet na svijetu ne može logički objasniti zašto bi krvarenje bilo prirodno i normalno, bez obzira na kojem dijelu tijela se pojavljuje.” (Dr G R Clements, “Female Degeneration“)

“Žene počinju uviđati pogrešku u nepropitivanju svakog aspekta njihovih mentalnih, fizičkih i tjelesnih stanja. Ako se neko pogrešno stanje u tijelu ne liječi, ono će se ukorijeniti i voditi do drugih, gorih stanja… kada su organi zaduženi za izlučivanje preopterećeni, tijelo pohranjuje dio otpada i zatim traži druge izlaze (koji nisu zamišljeni za izlučivanje ili odlaganje otpada.)” (Dr Schroyer, “The Physiological Enigma of Women“).

“…toksična krv traži izlaz kroz maternicu putem menstruacije… Sastav menstrualne krvi ovisi o sastavu toksičnog materijala. Jarko crvena krv, obilna, bez mirisa u kombinaciji s jakim grčevima maternice ukazuju na to da smetnje pretežno dolaze zbog loše probavljenog šećera i škroba. Za to su krive toksične kiseline koje se nisu do kraja rastvorile na ugljični dioksid i vodu. S druge strane, ako je menstrualna krv tamna i ima neugodan miris, puna grumenova i ljepljiva je, prisutni su toksini u obliku neprobavljenih ili trulih proteina… Tako je očigledno da maternica, pod utjecajem kemije, a koju je priroda osmislila kao reproduktivni organ, može postati organ za izlučivanje pokvarenog otpada.” (H G Bieler, “Natural Way to Sexual Health“). (Stari židovski zapisi iz Talmuda također navode razlike između različitih boja menstrualne krvi).

Zanimljivo, u “Diseases of Women and Children“, Dr Tilden je povezao količinu menstrualne krvi s količinom čišćenja koju žena proizvede na druge načine tijekom ostalih dana u mjesecu, jer je smatrao da postoje i drugi načini na koje se tijelo rješava toksičnih materija. (Stari Zavjet izvještava kako su stari Izraelci na svako čišćenje, bilo da se radi o ženama ili muškarcima, gledali kao na našto nezdravo, što zapravo odgovara današnjim modernim “alternativnim” pogledima na zdravlje da kada se tijelo čisti, bez obzira na koji način, ono se pokušava pročistiti, osloboditi sebe toksičnih tvari.)

Za mnoge feministkinje, pogled na menstrualnu krv kao na nešto “nečisto” jednako je herezi, ali… “Toksičnost menstrualne krvi može se dobro potkrijepiti dokazima. Mach i Lubin (Journal of Pharmacy and Experimental Therapy 22:413) (1924)) dokazali su kako krvna plazma, mlijeko, znoj i slina menstruirajućih žena sadrže tvar koja je visoko toksična za protoplazmu živih biljaka. Ta toksična tvar nije prisutna u periodu kada menstruacije nema. Čak znoj i slina! A ti toksini nisu prisutni dok nema menstruacije.” Kao da tijelo “prikuplja toksine na jedno mjesto” pred menstruaciju, prije početka menstruacije, da bi tijelo ponovno bilo tako fino i čisto zbog moguće oplodnje narednog mjeseca. Ali, naravno, studija je stara, pa ako itko zna neku recentniju studiju koja ju pobija, recite mi.

JOŠ MALO O PREHRANI

Leslie i Susanna Kenton, pisci i interesenti o zdravlju otkrile su kako su im se ciklusi promjenili nakon prelaska na prehranu bogatu sirovim voćem i povrćem:

“Žene na potpuno sirovoj ili visoko sirovoj prehrani često svjedoće kako se menstrualni problemi kao što su nadutost, predmenstrulana napetost i umor značajno smanjuju nakon dva ili tri mjeseca. Za neke od njih napredak je tako dramatičan da nisu uopće osjećale kada moraju dobiti. To je nešto što smo otkrile same i u početku smo smatrale kako se samo nama događa. Zatim smo govorile s brojnim drugim ženama koje su potvrdile da i one imaju slična iskustva. Bolne menstruacije postaju bezbolne – menstruacije koje traju šest ili sedam dana budu svedene na samo jedan ili dva. Kod nekih žena, osobito onih koje ne jedu meso, mliječne proizvode ili velike količine orašastih plodova, krvarenja mogu u potpunosti izostati.”

Bellgene Chung, koja je izliječila rak grlića maternice, i uvjerena je kako joj je sirova prehrana u tome pomogla, istraživala je o menstruaciji i prehrani:

“Menstruacija (krvarenje) NIJE nužna nakon ovulacije… Nas su naučili da vjerujemo kako menstruacija ide ruku pod ruku s ovulacijom… Većina žena, uključujući i mene, imaju menstruacije zato što nisu uistinu čiste iznutra… Menstruacija je očajnički pokušaj tijela da se oslobodi toksina, i mnoge žene doživljavaju PMS kao dodatak nepotrebnom krvarenju. Abdominalna bol (grčevi), glavobolje, umor i razdražljivost NISU znaci optimalnog zdravlja, a većina nas doživljava navedene simptome kao nešto normalno. Ako doživljavate takve simptome, tada vam vaše tijelo poručuje kako želi da nešto promjenite kod sebe; moramo slušati što nam Priroda poručuje… Trenutno, na pretežito sirovoj prehrani, ja čak niti ne znam da sam dobila dok ne osjetim ovlaženost i odlučim pogledati.”

(vratimo se PMS-u, da li je moguće da mi također nakupljamo psihološke toksine… nakupljamo ih pred menstruaciju, da bi zatim bili izlučeni za vrijeme menstruacije?)

ŠTO SE DAKLE DOGAĐA ZA VRIJEME TRUDNOĆE I U MENOPAUZI?

Ovo su samo moje sugestije; proizišle iz mojih “hrvanja” s raznim teorijama.

Kada zatrudnimo, mi prestajemo ovulirati. Dakle, više nema ispuštanja jajašca koje bi moglo biti oplođeno. Dakle, nema neoplođenog jajašca kojeg se treba riješiti. Dakle nema mjesečnog “gubitka” koji tijelo može efikasno iskoristiti na način da se riješi toksične materije. A sluznica maternice mora ostati čitava, jer bi u protivnom došlo do uništavanja embrija.

Dakle… ako su navedene teorije točne, tijelo bi bilo u problemu, jer je akumiliralo toksične tvari, ali njegov mjesečni ventil, maternica i vagina, je čvrsto zatvoren. Dakle, morat će naći neki drugi način da se riješi nakupljenih toksina. Tu mislim na jutarnje mučnine. Kao netko tko nije doktor, nije nutricionist, nije znanstvenik, iznosim teoriju kako bi jutarnje mučnine mogle biti divan način detoksikacije.

I ostali smatraju slično. Prirodni higijeničar Joyce M King: “Jutarnja mučnina je napor tijela da se očisti kako bi stvorilo zdravije okruženje za fetus.” Neki kažu kako je stvar samo u “hormonima.” Pa, ja ne vidim zašto hormoni ne bi bili uključeni u poroces čišćenja, ali jedino što mogu reći jest da ako bi bila trudna ne bih radila ništa što bi na bilo koji način zaustavljalo ili “liječilo” jutarnje mučnine, ako bi bile prisutne. To je zato što sam uvjerena da bi bilo kakvo suzbijanje jutarnjih mučnina značilo da neželjeni toksini ostaju u našem tijelu – s mogućim neželjenim posljedicama po nerođeno dijete. Nije znanstveno dokazano. Samo teorija jedne luđakinje.

Menopauza: baš kao i u trudnoći, tijelo više ne ovulira, prema tome nema mjesečnog gubitka neoplođenog jajašca, dakle, ponovno, ako su navedene teorije ispravne, taj izlaz za toksine je ponovno zatvoren. Tako će tijelo tražiti druge načine da se detoksicira. Smatram da je jedan od tih načina putem kože – “valovi vrućine”.  

ZA ONE ČIJI SU CIKLUSI NETRAGOM NESTALI (ILI SE TAKO SAMO ČINI) NA SIROVOM

Prvo, gledajte veoma pažljivo! Možda se naprosto radi o tome da imate neznatan gubitak krvi, ali to je toliko drukčije od menstruacija na koje ste do sada navikle, da niste niti zamjetile. Kap ili dvije, ili možda ružičasti iscjedak, u vrijeme kada očekujete menstruaciju, može također biti znak da je prije 14 dana došlo do ovulacije.
Ako niste ništa primjetile mjesecima, niti kap, tada razumijem zašto se možda osjećate zabrinuto. Napokon, sićušna količina krvi našim istreniranim mozgovima je ipak znak da do ovulacije dolazi, a važno je znati da do nje dolazi ako jednom poželimo zatrudnjeti. Tako da je ključ u tome da sa sigurnošću ustanovite da li uistinu ovulirate.

Opisanim sam htjela reći da, ako se općenito gledajući osjećate zdravo, mnogo je vjerojatnije da ovulirate i da je sve u redu, nego obrnuto. Molim vas ne brinite se ako vam netko na konvencionalnoj prehrani kaže da je razlog što ne ovulirate vaša  “pothranjenost.” Ta teorija zbilja ne drži vodu, jer milioni izgladnjelih žena u svijetu i dalje imaju djecu, prema tome jasno je da uvuliraju. Drugo, čak i da je to istina, vi ste toliko daleko od pothranjenosti da dalje ne možete biti. Ljudi na standardnoj kuhanoj prehrani su često “pothranjeni.” Ako se hranite pretežito sirovim biljkama, vjerojatno ste boljeg zdravlja nego ikada.

Dakle, rekli smo kako je velika vjerojatnost da ovulirate, ali kako možete znati zasigurno? Postoje dva načina pomoću kojih možete znati “gotovo sigurno!” Prvo, možete svakodnevno mjeriti temperaturu i vidjeti da li se lagano povećava sredinom ciklusa. Povećanje ukazuje na ovulaciju. Drugo, promatrajte vaginalni iscjedak/sluz svaki dan (ako ga ima uopće – vidjeti navedeni Tildenov tekst!). Za vrijeme ovulacije trebao bi se mjenjati iz relativno neprozirnog i gustog prema rijetkom i prozirnom koji teksturom podsjeća na sirovi bjelanjak (ispričavam se cjeloživotnim veganima koji nisu nikada vidjeli jaje – morat ćete pogledati). Pokušajte uzeti malo sluzi među prste i razvlačiti ju – ako vidite ikakve “niti”, i ako je tanka i prozirna, vjerojatno se radi o ovulatornoj sluzi. 

Ako niste ništa primjetile, niti kap, niti porast temperature, niti promjenu iscjetka, tada bi bilo mudro poslušati savjet MD Thomasa Lodi-ja: “izostanak menstruacije može ponekad (naglašavam) ukazivati na temeljni hormonalni poremećaj… konzultirajte se s pouzdanim kvalificiranim holističkim liječnikom koji može obaviti relevantne pretrage.” Imajte na umu, barem u UK-u, liječnici će rijetko reagirati dok ciklusi ne izostanu šest uzastopnih mjeseci.

Međutim uvjerena sam kako se kod velike većine žena na sirovoj veganskoj ili sirovoj vegetarijanskoj prehrani s malo mliječnih proizvoda koje imaju oskudna, ili nemaju (primjećena!) krvarenja radi o odličnom zdravlju prije nego obrnuto.

ZAKLJUČAK

Da li je pražena šećući se rajskim vrtom krvarila nekoliko dana svaki mjesec? Čisto sumnjam.

Da li su menstruacije normalne? Da – u većini “razvijenih” društava, osobito kod žena na standardnoj prehrani kuhanim biljakama i životinjama. Da li su one znak zdravlja? Menstruacije kao takve? Čisto sumnjam.

Da li ih i dalje imam? Pa – hm… da. S pedeset godina, ja i dalje imam menstruacije, ali jasno moji osjećaji su složeni! Prije sirovog, bila sam zadovoljna što moje tijelo i dalje krvari svaki mjesec, ali sada očigledno nisam tako sigurna. Jasno da činjenica što sam stara baba sve komplicira jer je moguće da ne ovuliram redovito, ali mogu reći (jeee!) da, otkada sam na sirovom (gotovo sto posto, ali ne u potpunosti), moji ciklusi su mnogo oskudniji i neredoviti. 

Glavna namjera pisanja ovog članka bila je dovesti u pitanje prevladavajući pogled na menstruacije kao nešto “zdravo”, preispitati ono što su nas naučili da vjerujemo, i uvjeriti one žene čija su se menstrualna krvarenja izmjenila otkada su na sirovom da to vjerojatno nije ništa zbog čega bi se trebale zabrinuti, već je naprosto znak unapređenja zdravlja, prije nego suprotno.

Također cilj je bio sugerirati kako je krvarenje preferiranje našeg tijela da izabere baš taj izlaz za toksine. Jer vjerojatno su bol, krvarenje, PMS – s pravom nazivani “prokletstvom” – prokletstvo bačeno na nas jer ne živimo onako kako bismo trebale – fizički i psihički. Ali, kao što u Mudrim izrekama 26:2 kaže: “Kao vrabac kad prhne i lastavica kad odleti, tako se i bezrazložna kletva ne ispunja.” Kletve imaju uzroke. Ukloni uzroke i kletva će nestati.
Kada pređemo na sirovo, mi izlazimo iz okvira onog što 99% svijeta shvaća o prehrani. U ovom članku, pozabavila sam se menstruacijom. Nadam se da sam vam dala materijala za razmišljanje.
 
DODATAK

Od svih članaka koje sam napisala, ovaj je na blogu i na forumima sirove prehrane dobio više komentara nego ijedan drugi. Većina je bila pozitivna (hvala vam).

Kao što sam mogla predvidjeti, sadržaj nekih negativnih komentara ukazao je da njihovi autori nisu pažljivo pročitali članak. U nekim je slučajevima ono što sam rekla bilo pogrešno prezentirano. Da budem jasna, sugerirala sam (i jasno sam istakla kako nemam formalno medicinsko obrazovanje) kako minimalno krvarenje (zajedno s izostankom krvarenja) može biti znak dobrog zdravlja, ali da je “krvarenje” na kakvo većina ljudi misli kada čuje “menstruacija” nezdravo. Ja ne zagovaram da si itko “stavi u zadatak” suzbiti svo krvarenje i da osjeća na bilo koji način “neuspjeh” ako to ne postigne! 

Također sam jasno istakla razliku između menstrualnog krvarenja i ovulacije, i ponovno kažem, svakome tko je pročitao ovaj članak trebalo bi biti jasno da ja ovulaciju smatram zdravom, a nedostatak ovulacije nezdravim.

Uvijek sam otvorena kritičkim komentarima, ukoliko je komentator pročitao članak i komentar je pozitivan, konstruktivan i sadržajan. Prema tome, ako sam išta pogrešno zaključila, rado bih da me ispravite, i ubuduće ću to imati na umu.

Iako je većina komentara bila pozitivna i ukazivala na otvorenost uma, rastužilo me vidjeti kako je članak na forumima kuhane veganske prehrane proglašen kao mogući okidač ka poremećajima u prehrani! Nigdje u svom članku ja ne sugeriram da se itko treba izgladnjivati – jedna od mnogih divnih stvari kada je u pitanju sirova (ili gotovo sirova), veganska (ili vegetarijanska s malo mliječnih proizvoda) prehrana jest to što možemo jesti sve što volimo, uživati u svojoj hrani, “jesti slobodno”, bez ikakvih strahova. “Poremećaji u prehrani” su čvrsto povezani s poremećenom prehranom i životnim stilom koje smatramo “normalnima.” U slučaju da je netko u potpunosti krivo shvatio što sam htjela reći u članku i posljedično razvio “poremećaj u prehrani,” to sigurno treba odvagnuti u odnosu na korist u pomaganju ženama da se odmaknu od standardne kuhane prehrane (često bogate procesiranom hranom i masti) što uzrokuje nepotrebnu patnju i preranu smrt miliona.

I konačno, ali ne manje važno, ako engleski nije vaš govorni jezik, a koristili ste Google prevoditelj, molim vas imajte na umu kako takvo prevođenje može značajno izmijeniti smisao! Vidjela sam kako raspravljaju o mom članku na danskom forumu i bila sam užasnuta vidjevši (ok, prevodeći s danskog opet na engleski) kako forumaš tvrdi da sam ja izjavila kako su jajašca (naglašavam) koja oslobađamo posljedica toksina u tijelu! Naravno da ništa slično nisam izjavila.
 
Prevela Bruna Barbić, originalan tekst možete pročitati OVDE.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail