" title="" rel="bookmark">

Da li ste znali ovo o semenkama? Ako niste sada znate, i obavezno ih dodajte svojoj ishrani… 

Semenke nara za mršavljenjeSadrže vrlo malo kalorija, a obiluju antioksidansima i vitaminom C koji pomaže u bržem sagorevanju masnoća, zbog čega su ovi plodovi prirode odličan saveznik vitkosti i pomoćnik u dijeti. Četvrtina šoljice sadrži 1 gram proteina i masnoća, 2 grama vlakana i samo 36 kalorija.

Lanene semenke protiv rakaSemenke lana najpoznatije su po svojim antikancerogenim svojstvima. Bogate su zdravim masnim kiselinama koje smanjuju rizik upala u telu i antioksidansom ligninom. Dve kašike sadrže 110 kalorija, 9 grama masnoća, 6 grama vlakana i 4 grama proteina.

Semenke susama za zdravo srceOve su semenke odličan izvor linoleninske kiseline, kiselinu iz grupe omega 6 masnih kiselina. Ona pomaže u prevenciji srčanih bolesti i povećava zalihe dobrog holesterola. Dve kašičice sadrže 103 kalorije, 9 grama masnoća, 2 grama vlakana i 3 grama proteina.

Čia semenke za jake kostiPomalo zemljastog ukusa, čia semenke su pravi hit u zdravoj ishrani. Bogate su kalcijumom, a već dve kašičice sadrže jednaku količinu kao i deblje parče sira. Tako pomažu u očuvanju i jačanju gustine kostiju, naročito ugroženu osteoporozom. Dve kašičice semenki sadrže 138 kalorija, 9 grama masnoća, 10 grama vlakana i 5 grama proteina.

Seme bundeve za energijuLako svarljive i ukusne, semenke bundeve su bogate gvožđem, važnim mineralom zaduženim za održavanje energije. Dve kašike semenki sadrže 158 kalorija, 14 grama masnoća, 2 grama vlakana i 9 grama proteina.

Semenke konoplje za mišićeSemenke industrijske konoplje pomažu u održavanju tonusa mišića, a savetuju se svim sportistima kao i vegetarijancima. Izvor su celih proteina, odnosno sadrže svih 20 aminokiselina, koje su ključne za izgradnju
mišića. Dve kašičice semenki sadrže 90 kalorija, 6 grama masnoća, 2 grama vlakana i 5 grama proteina.

Pšenične klice za probavuKlice sadrže prirodan šećer, gotovo svu masnoćnu i najveći deo vitamina u pšenici. Jedno od vlakana koje sadrži je inulin, koje podstiče varenje i štiti od nastanka raka debelog creva. Dve kašičice sadrže 52 kalorije, 1 gram masnoća, 2 grama vlakana i 3 grama proteina.

Izvor: lisa.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail