" title="" rel="bookmark">

Picture

Otkako sam odlučila da počnem sa sirovom ishranom, klice me interesuju i želim da ih napravim. Nakon 3-4 neuspela pokušaja gde mi se klice ubuđaju na kraju sam odustala. Kako je moja mama prešla na sirovu ishranu, tako je i našla odličan način klijanja negde na internetu i odmah me je uputila kako… Probala sam i …

…znate šta uspela… 
Ja koliko god da sam tražila svi načini su mi bili nedovoljno slikovito opisani.. Možda sam glupa pa nisam mogla da shvatim šta misle kad kažu prekrij, il inegde piše držati na tamnom mestu negde na svetlom toliko kontradikcije.
Ja sam pravila pšenične klice jer još uvek nisam toliki ANTI Gluten pobornik, ne koristim ga u velikoj meri, čak štaviše ga izbegavam ali ne 100%. Kako sam jedino imala pšenicu u kući to sami odlučila da napravim… I stvarno sam prezadovoljna, jedem ih kao grickalice, jedem ih za doručak umesto “crunch muesli-a” koji sam inače stavljala, i mnogo mi se sviđa. Imam u planu da klijam leblebije, heljdu, ječam, pasulje, ma sve ću da klijam jer je ukus neverovatan a procedura klijanja prejednostavna… 

Želim da podelim sa vama ovo kako niko više ne bi bio uskraćen klica kao što sam ja bila mesecima jer nisam mogla da nađem pravi način klijanja…

Prvo šta vam treba je jedna tegla puna vode, gaza(ili u mom slučaju isečena tetra pelena), jedna gumica za tegle, jedna šolja pšenice(ili šta već klijate).

Stavite pšenicu u teglu i napunite je vodom, stavite gazu i gumicu za teglu i iscedite vodu. Proceduru ponovite tri puta.
Ostavite pšenicu u vodi 12 sati na prozoru je najbolje. Nakon tog vremena ponovo iscedite i isperite pšenicu.
Prospite svu vodu iz tegle, tako da ostane samo vlažna pšenica koju ćete opet vratiti na prozor. Tri puta u toku dana kada se setite je isperite i uvek vratite na prozor. 
Već drugi dan će početi klice da izlaze i možete je jesti, Ja sam moju držala 3 dana na prozoru, međutim jela sam je od drugog dana. Kada vam budu klice po vašoj želji osušite je na jednom tanjiru i stavite u frižider. OBAVEZNO JE OSUŠITE JER MORA SUVA U FRIŽIDER. U frižideru vam može trajati i do 6 nedelja međutim nema potrebe za tim, pojedite je svežu to je najbolje.

Ako vam bilo šta nije jasno pišite mi komentar ili me kontaktirajte na FACEBOOK-u. 

Evo slika mog jučerašnjeg doručka sa pšeničnim klicama, bananom, orasima, grožđicama, hurmama, semenkama bundeve…