" title="" rel="bookmark">

Picture


Kada je žena u drugom stanju, tada bi trebala da vodi računa o svojoj ishrani više nego ikada pre. Kada se u telu žene počne razvijati novi život, tada ona više nije odgovorna samo za sebe već postaje odgovorna za novo ljudsko biće. Kako bi se omogućio priliv najkvalitetnijih minerala, vitamina, enzima, i drugih bitnih materija potrebnih za razvoj tog novog bića i same trudnice, najbolje bi bilo kada bi žena još pre trudnoće napravila „generalku“ svog tela. Kako znamo pred praznike da čistimo kuću i da radimo tzv generalku, isto tako bi trebali i više puta godišnje da radimo generalku našeg organizma. Nažalost, od silne užurbanosti nažih života, počeli smo sve manje vremena da posvećujemo sebi, kako na fizičkom nivou tako i na duhovnom… Kada žena sazna da je trudna nekako se vreme usporava, i počinje da primećuje mnoštvo stvari na koje pre nije obraćala pažnju… Počne intuicija pojačano da nam radi, počnemo da imamo misli koje pre nismo imale i sve to zahvaljujući tom novom životu unutar nas. Upravo zato je ovo idealan period da se više posvetite zdravoj biljnoj ishrani.
Jedna od prvih stvari koju će vam svaki ginekolog reći nakon što vam saopšti da ste trudni, jeste da  ukoliko već niste treba da počnete sa suplementima folne kiseline, i verovatno će preporučiti  još neke dodatke ishrani. Ukoliko niste ljubitelj veštačkih vitamina i minerala, vi možete umesto toga povećati unos prirodnih, živih, biljnih namirnica koje u sebi sadrže sve te vitamine.
Namirnice koje su izrazito bogate folnom kiselinom su:

 • Klice sočiva
 • Avokado
 • Brokoli
 • Bademi
 • Banane
 • Prokelj
 • Lisnato zeleno povrće izvrstan je izvor folata, naročito tamnozeleni listovi špinata, kelja ili blitve.

Kako bi osigurale da ste unele dovoljno folne kiseline u toku dana, kroz gore navedene namirnice, predlažem vam da u svakodnevni ritual uvedete pijenje zelenog kašastog soka, u koji ide 300gr zelenog lisnatog povrća. Da bi mi imali koristi od tog zelenja i kako bi ono doprlo do našeg krvotoka ono bi moralo toliko dobro da se ižvaće da bude u tečnom stanju pre nego što ga progutate… Pokušajte, stavite u usta malo peršuna, ili kelja i žvaćite maksimalno i onda ispljunite kad mislite da ste dovoljno sažvakali.. Videćete da ta smesa nije ni blizu tečnoj… Naša vilica je zakržljala i naši zubi nemaju više tu sposobnost žvakanja od sve prerađene hrane koju smo unosili u sebe decenijama… Zato je idealno rešenje ZELENI KAŠASTI SOK, koji ubacite u blender i on odradi deo “žvakanja” za vas, a vi samo popijete i ostvarite maksimalnu korist od tih plodova.

Picture

Picture


ZKS od spanaća, banana I jabuke

Potrebni sastojci:

 • 300gr spanaća
 • 2 banane
 • 2 jabuke
 • 0.5L vode

​Priprema:

Izblendajte prvo spanać i vodu u blenderu na najjačoj brzini, zatim dodajte banane i jabuke i opet blendajte. Sipajte u teglu i uživajte. Od navedenih sastojaka ćete dobiti 1L soka.


Pre nego što zatrudnite najviše što čujete o trudnoći je to da je tada žena u drugom stanju, i da ima neke želje i prohteve koje inače u svakodnevnom životu nema. Uglavnom su to neki prohtevi koji uključuju slatkiše.
Kako se sve više i više priča o štetnosti belog šećera, kazeina iz mlečnih proizvoda, raznoraznih emulgatora i ostalih konzervansa i aditiva kojih su kupovni, industrijski slatkiši puni, vi ih sada(ako već niste do sada) u trudnoći trebate OBAVEZNO izbegavati. Kako, pitate se? Kada su na svakom ćošku izazovi, koji vas mame, u vidu pekara, prodavnica i sl… Prvo vam savetujem da iščitate što više na temu štetnosti gore navedenih sastojaka, i da osvestite činjenicu da više niste u pitanju samo vi, već da u vama sada raste novo živo biće, koje zaslužuje samo najbolje. Onda će sve biti lakše. A da vas ne bih ostavila samo na tome, imam za vas i mnoštvo zdravih SLATKIH recepata, koji će zameniti sve vaše omiljene dosadašnje. Živi, prirodni, sirovi slatkiši, torte, kolači, sladoledi itd, su pre svega zdravi, a nakon toga brže se prave od bilo kojih drugih, zahtevaju manje truda, isprljanih sudova, a u mnogim slučajevima su i jeftiniji od tradicionalnih torti i kolača. U žive slatkiše ne ide šećer, ne idu nikakvi konzervansi, emulgatori i aditivi, koriste se samo prirodne namirnice, poput meda, rogača u prahu, orašastih plodova, raznog voća, itd…

Picture

Picture

Čokoladna torta
Potrebni sastojci:

Kora:

 • 300 gr suvih smokvi (prethodno potopljenih u vodi par sati)
 • 2 šake grožđica

Fil:

 • 1 avokado
 • 10tak hurmi (prethodno potopljenih u vodi par sati)
 • 50ml kokosovog ulja
 • 50gr kakaa (ili 25gr rogač 25gr kakao)


Dekoracija:
·  pola šolje kakao putera
·  2-3 s.k. sirovog kakaa(ja stavim pola rogača pola kakaa)
·  2 s.k. meda

Priprema: 

Sastojke za koru izblendajte, po potrebi dodajte malo vode. Rastanjite po kalupu za tortu. Stavite u zamrzivač. Sve sastojke za fil takođe izblendajte. Prelijte preko pripremljene kore. Vratite nazad u zamrzivač. Ostavite 1-2 sata.
Napravite čokoladu za dekoraciju tako što ćete otopiti kakao puter na radijatoru ili na pari, dodati kakao I mešati. Na kraju dodati med I ponovo mešati brzo dok ne dobijete jednoliku smesu.
Stavite čokoladu u kesu za zamrzivač kojoj ćete makazama odseći ivicu kroz koju će vam izlaziti čokolada. Crtajte po torti šta god želite. Tortu možete držati u frižideru, nema potrebe da se više zamrzava jer je skroz čvrsta.