" title="" rel="bookmark">

Picture

Čiu koristim u svačemu, a najčešće kad pravimo jedno od omiljenih jela našoj ćerkici: čiapuding… 

Toplu preporuku dajem čia semenkama koje ima incaprodukt jer ovo su jedine čia semenke koje su provereno bez glutena, idealne za obolele od celijakije i za osobe alergične na gluten… 

Ono što je specifično i što izdvaja ove proizvode od ostalih je što su proizvedeni i pakovani u Peruu, znači nema otpakivanja, zapakivanja na milion lokacija.

​Malo više o čia semenkama:

Organske ČIA SEME – toliko dragoceno da je bilo sredstvo plaćanja Astecima, Inkama i Majama.
Č
ia semenke su poreklom iz Meksika i Gvatemale, one  datiraju jos iz vremena Asteka koji su znali za delotvornost i koristili ovu biljku kao dodatak ishrani , u prevenciji bolesti ali i kao lek.

Legenda kaze da su Indijanci pošto su saznali za delotvornost ove biljke za nju davali suvo zlato. U Južnoj Americi koristi se kao hrana već 5000 godina, a pre desetak godina “otkrio” ju je i Zapad i proglasio superhranom.

Brojni nutricionisti, naime, govore o tome da deluje pozitivno na celokupno zdravlje te da povećava opštu telesnu izdržljivost. Ne sadrži gluten a koristi se kao žitarica. 

Danas je vrlo popularna u  Peruu, Paragvaju, Boliviji, Meksiku i Gvatemali, a nakon sve većeg broja medicinskih studija koje potvrđuju njene nutritivne i zdravstvene dobrobiti, njena popularnost kao namirnice raste širom sveta.

SASTAV I SVOJSTVA:

Čia semenke nose epitet super hrane jer su veoma bogate omega 3, antioksidansima, vlaknima, kalcijumom, gvoždjem i proteinima.

Čia semenke su bogate masnim kiselinama (posebno omega-3), proteinima i vlaknima.  Čia po količini vitamina i minerala premašuje mnoge druge poznate izvore hranjivih stvari:

6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme, 60% masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline. Sadrže još i: cink, magnan, vitamine A, D, E, K, vitamine B grupe.

Izuzetno hidriraju telo ( jer imaju sposobnost da lako vežu vodu za sebe ), olakšavaju probavu. Ubrzavaju razgradnju masti u telu, pomažu kod gubitka kilograma, pružaju osećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlične su za sportiste i ne sadrže gluten.

Oni su potpuni izvor proteina, obezbeđuju sve esencijalne amino kiseline u lako svarljivoj formi. Oni su takođe odličan izvor rastvorljivih vlakana, semena koja upijaju vodu ( 9-12 puta se zapremina uveća u vodi ) i stvaraju mucilagin gel.
Zbog svog visokog sadržaja antioksidanata semena ostaju sveža i jestiva duže od 4. godine , treba ih čuvati na suvom.  Čia semenke su takođe vredni saveznik za pacijente sa dijabetesom.
Čia semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, obiluju “dobrim” mastima .  
Čia je biljni izvor omega-3 masnih kiselina kojih ima više nego kod lanenog semena.
Čia je toliko bogata antioksidantima koji seme čuvaju da duže vreme može stajati a da ne izgubi svoja svojstva, što se ne dešava kod lanenog semena.

PRIMENA ČIA SEMENKI U ISHRANI

2 kašike ČIJA SEMENKI = 7 grama vlakana , 2 grama proteina , 205 miligrama kalcijuma , 5 grama omega-3

Preporučena dnevna doza je: od 15g do 30g
Preporučuje se upotreba na temperaturama ispod 42 C – da bi se sačuvali hranljivi sastojci.


Kako bi i vi naručili čia semenke vrhunskog kvaliteta za sebe i svoju porodicu posetite webstranicu Incaprodukt