" title="" rel="bookmark">

Kao što sam i obećala da ću podeliti sa vama recept sirove tortice koju sam pravila svojoj princezi za prvi rođendan, evo ga ide…
Danima sam razmišljala kakvu bih tortu mogla da joj napravim, tada sam već uveliko bila u sirovom svetu i znala da moje dete neće nikada od mene dobiti tortu napravljenu od otrova ili još gore kupovnu fondan tortu… Istraživala sam dosta po internetu tražeći idealan recept koji će da se slaže sa temom rođendana, dekoracijom i ostalim… I tako sam našla ovu tortu… Recept sam prilagodila našem ukusu, izmenila sastojke, nešto dodala, nešto oduzela i dobila savršenu sirovu rođendansku torticu za moju princezu…
Uglavnom su mamama problem sastojci od kojih se sirove torte prave, a to su uglavnom kore od orašastog voća, jer većina mama svojoj deci ne uvede orašasto voće do kasnije u životu jer je ono veliki alergen… Ja nikada nisam strahovala od toga, pogotovo nakon mnoštva članaka i istraživanja koja su pokazivala da su alergije uglavnom prisutne kada se jedu namirnice nastale industrijskom preradom, ili kod prskanog GMO voća/povrća. Tako da sam ja svojoj bebi bez proble,a još sa nekih 10 meseci uvela i orahe i bademe i lešnike, i med(sa 7 meseci), i kupine sa 11 meseci i drugo “high risk” voće. Ne savetujem i vama isto jer svako je drugačiji i svačija porodična istorija i intuicija je drugačija.
Ja sam osoba koja veruje u to da se loše stvari dešavaju ako mislimo da će se desiti, i pozitivno na sve gledam tako da nisam ni na trenutak pomislila da ćemo imati bilo kakve alergije… No da ne skrećem s teme sada… Vratimo se na torticu. Torticu ćemo nazvati “čudesna pink tortica”. Sledi recept:
Čudesna pink  tortica
Sastojci:
PRVI SLOJ:

  • 1/2 šolje cvekle(oguljene i izrezane na kockice)
  • 1 šolja indijskih oraha(natopljenih noć pre)
  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 2-3 kašike zaslađivača po želji(ja sam stavila med)
  • 1/4 šolje vode


DRUGI SLOJ:

  • 1 šolja indijskih oraha(natopljenih noć pre)
  • 1 banana
  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 3 kašike zaslađivača po želji(ili 10tak hurmi)
  • 1/4 šolje vode


PRIPREMA:

Sve sastojke za prvi sloj osim ulja staviti u blender i miksati dok ne dobijete kremastu masu. Na kraju dodati ulje i još malo blendati. Izliti u kalup(fi 12cm) koji ste prethodno obložili folijom ili papirom za pečenje (ja sam koristila malo manju okruglu šerpicu, jer nisam imala tako mali kalup) Stavite u zamrzivač dok napravite drugi sloj.
Sve sastojke za drugi sloj osim ulja staviti u blender i miksati dok ne dobijete kremastu masu. Dodajte ulje, opet blendajte.
Izvadite tortu iz zamrzivača i izlijte drugi sloj. *želite da vam donji sloj bude polutvrd na dodir. Vratite u zamrzivač i ostavite nekoliko sati.
Možete je držati u frižideru, kada se stisne, samo je izvadite 10tak minuta pre rezanja i serviranja…

Moja princeza je zaista uživala u njoj…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail